Sähkösaneeraus omakotitaloon, kerrostaloon, rivitaloon ja liiketiloihin

Jyväskylä, Tampere ja Uusimaa

Sähkösaneeraus eli sähkötekniikan uusiminen

Sähkösaneeraus tarkoittaa kodin, kiinteistön tai liiketilan sähkötekniikan kokonaisvaltaista uusimista. Tekniikka ja vaatimukset kehittyvät jatkuvasti, mikä tarkoittaa etenkin vanhemmissa rakennuksissa sitä, että ihan hyvin asiansa ajava sähkötekniikka saattaa olla todellisuudessa huomattavan kallista, tehotonta ja epäluotettavaa – joissain tapauksissa jopa vaarallista tai riskialtista. Esimerkiksi maadoittamattomien pistorasioiden asennus on kielletty vasta 1997, joten niitä löytyy edelleen lukuisista kodeista ja tiloista, joihin ei ole tehty 2000-luvulla sähkösaneerausta. Taloyhtiöissä sähkösaneeraus tehdään usein putkiremontin yhteydessä, mutta jos putkiremppaa ei ole tulossa lähiaikoina ja sähkötekniikka alkaa olla päivittämistä vailla, älä jää jahkailemaan vaan tilaa sähköremontti ajoissa.

Mitä hyötyä saan, kun tilaan sähkösaneerauksen?

Sähkösaneerauksella on lukuisia hyötyjä niin omakotitalossa, kerrostalossa, rivitalossa kuin liiketiloissakin. Saneeraus voidaan usein tehdä rakenteita rikkomatta, mikäli päivitykseen riittää sähkökalusteiden, johtimien, pistorasioiden ja sähkökeskuksen uusiminen. Järjestelmän uusiminen tuo mukanaan lukuisia eri hyötyjä:

  • Sähkölaitteiden käyttö on varmasti turvallista, eivätkä esimerkiksi maadoittamattomat tai iän myötä rappeutuneet pistorasiat aiheuta sähköiskujen vaaraa. Iän myötä rappeutuneet sähkölaitteet ja sähkötekniikka ovat isoin syy sähköpaloille!
  • Nykyaikainen sähkökeskus on helppokäyttöinen, eikä vaadi esimerkiksi sulakkeiden vaihtamista vaikka sulake palaisikin.
  • Sähkökeskuksessa on myös hyvä olla vikavirtasuoja, joka ei anna sähköä verkkoon kytketylle rikkinäiselle sähkölaitteelle.
  • Sähkösaneeraus parantaa energiatehokkuutta, eli säästät rahaa ja ympäristöä! Moderneilla vaihtoehdoilla energiatehokkuutta ja asuinmukavuutta voidaan kasvattaa myös helposti säädettävällä ilmastoinnilla tai lämmitysjärjestelmällä.
  • Sähköremontti lisää usein myös asuinmukavuutta! Esimerkiksi pistorasioiden lukumäärän tarve voi olla hyvin erilainen tänään, kuin vaikkapa 1980-luvulla kun kiinteistö on rakennettu. Riittävällä määrällä oikein sijoitettuja pistorasioita vähennetään esimerkiksi jatkojohtojen tarvetta. Saneerauksen yhteydessä voidaan myös päivittää esimerkiksi valaistusratkaisuja.
  • Tai miltä kuulostaisi lattialämmitys vanhempaan asuntoon, missä sitä ei vielä ole? Lattialämmitys lisää asuinmukavuutta huomattavasti, kun varpaat eivät palele kovemmillakaan pakkasilla.
  • Kaikista parasta tietenkin on se, että talon, asunnon ja liiketilan arvo kasvaa merkittävästi.

Suosittelemme sähkötekniikan kuntoarviota tehtäväksi vähintään 30 vuoden välein, ellei järjestelmän käytettävyys selkeästi vaadi huoltoa tätä aiemmin. Sähkösaneerauksen aika alkaa olla ajankohtainen esimerkiksi silloin kun sulakkeet palavat usein, valot välkkyvät, asunnossa haisee palaneen käry ilman selkeää lähdettä tai pistorasioissa kiinni olevat laitteet kuumenevat – mahdollisesti jopa aiheuttaen pistorasiaan tummentumia. Viallinen tai vioittumassa oleva sähköjärjestelmä on paitsi sähkösyöppö ja vaarallinen, voi myös rikkoa laitteita. Näitä oireita huomatessasi ota siis välittömästi yhteyttä lähimpään ammattilaiseen ja tilaa sähkötekniikan kuntotarkastus!